Chociaż sos aioli wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, to idealnie sprawdza się także w połączeniu z krewetkami smażonymi. Sekretem udanego smaku potrawy jest odpowiednie przygotowanie sosu oraz odpowiednie dobranie składników. Połączenie świeżych, krążonych krewetek z intensywnym aromatem czosnku i oliwy z oliwek, to po prostu niebo w ustach.

Oto pyszny przepis na krewetki smażone z sosem aioli, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe:

  • 500g świeżych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sos aioli to podstawa tego dania, dlatego warto poświęcić mu szczególną uwagę. Zetrzyj czosnek i połącz go z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

SkładnikiIlość
Świeże krewetki500g
Czosnek4 ząbki
Oliwa z oliwek1/2 szklanki
Sok z cytryny1 łyżka

Rozgrzej patelnię i obsmaż krewetki na oliwie z oliwek z obu stron, aż będą rumiane. Następnie dodaj przygotowany wcześniej sos aioli i dobrze wymieszaj. Gotowe!

Krewetki smażone z sosem aioli to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polecamy również podanie dania z ulubionym pieczywem, które świetnie nada się do zanurzania w aromatycznym sosie. Smacznego!