Do przygotowania delikatnych kalmarów na parze z⁤ sosem miso z wodorostami ​będziesz potrzebować ⁤następujące składniki:

  • 1 kg ⁢świeżych kalmarów
  • 2 łyżki pasty​ miso
  • 1⁣ łyżka sosu sojowego
  • 1​ łyżka płynnego miodu
  • 2‍ łyżki octu ryżowego

Aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku i aromatu, ‍możesz dodać także:

  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczkę imbiru, startego
  • 1 ⁤łyżeczkę czerwonej⁤ papryki, mielonej
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotuj wszystkie składniki zanim rozpoczniesz gotowanie. Upewnij się, że kalmary są dokładnie oczyszczone i umyte.

Aby nadać potrawie jeszcze⁢ bardziej wyjątkowego wyglądu, ⁤podaj kalmary na parze z sosem miso z‌ wodorostami na ładnym talerzu, posypane sezamem i listkami koperku.

SkładnikIlość
Kalmary1 kg
Pasta miso2⁢ łyżki
Sos sojowy1 łyżka